Koen Van Roey

Directeur Jinc België

Het verhaal van JINC België start in 2018, vertelt Koen. “Toen kreeg ik de vraag om als extern onderzoeker de stad te adviseren. Er was een onderzoek gebeurd rond duaal leren, waarbij jongeren vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Voor mijn onderzoek ging ik in gesprek met schooldirecties, leerkrachten, leerlingen, werkgevers, sectororganisaties… Al snel botste ik op een aantal pijnpunten. Het belangrijkste was dat het heel moeilijk bleek om jongeren op een juiste manier te oriënteren naar een passende opleiding, een opleiding die zin geeft om te leren. In Antwerpen verlaat 1 op de 5 jongeren de schoolbanken zonder diploma in handen, in kwetsbare wijken stijgt dit cijfer zelfs naar 1 op 3. Ik vond het vreselijk hoeveel talent verloren gaat in mijn geliefde stad. De verhalen achter die cijfers raakten me nog meer. Vanuit die verontwaardiging ben ik een zoektocht naar mogelijke oplossingen gestart.”

En toen botste hij op de website van JINC Nederland. Koen nam contact op en al snel werd er gesproken over een afdeling van JINC in België. “Ik geloof er sterk in dat veel Antwerpse jongeren een zetje nodig hebben. Ik wil strijden voor een samenleving waar niet je achtergrond, maar wel je talent je toekomst bepaalt. En die missie komt perfect overeen met de missie van JINC. Een samenwerking was dus erg logisch. Ik ben JINC Nederland enorm dankbaar. Ze hebben me steeds met de glimlach bijgestaan. JINC straalt enorm veel positieve energie uit en dat is een geweldige kracht.”

Er is nog een reden waarom Koen zo gemotiveerd is. “Zelf heb ik door foute studiekeuzes en een eigenzinnig karakter ook de schoolbanken verlaten zonder diploma. Dankzij wat geluk en de hulp van vorige werkgevers, heb ik expertise kunnen opbouwen in projecten die zich richten op een betere aansluiting tussen job en werk. Ik ga graag op zoek naar partnerschappen en bouw met plezier aan een stevig netwerk met scholen, bedrijven en middenveldorganisaties. Vandaag doe ik een job waar ik oprecht gelukkig van word, ik vind het dan ook fantastisch om jongeren op hetzelfde pad te brengen.”