Daarom organiseert JINC het project Bliksemstage. Tijdens deze stage ontdekken leerlingen van het 5de en 6de leerjaar of leerlingen van het secundair onderwijs (1ste graad) welke sectoren en beroepen er bestaan. Dit ontdekken ze op de werkvloer, in de klas of online. Op die manier zorgen we ervoor dat kinderen hun horizon verbreden en alle bedrijven kunnen meedoen.

Hoe het werkt

Op locatie

Tijdens een Bliksemstage op locatie bezoeken kinderen van de basisschool een bedrijf om kennis te maken met een aantal jobs. Ze steken zelf de handen uit de mouwen en doen een voormiddag lang echt ervaring op.

In de klas 

Hierbij komt een professional naar de school om de leerlingen kennis te laten maken met zijn/haar bedrijf en de jobs die daar bestaan. Ook nu voeren de leerlingen opdrachten uit, zodat ze ontdekken waar ze goed in zijn. JINC helpt bij het bedenken van deze opdrachten.

Volledig digitaal

Tijdens een digitale Bliksemstage blijven de kinderen op school en neemt de professional deel vanuit zijn/haar (thuis)kantoor. De kinderen maken op die manier kennis met het bedrijf. Ook bij deze variant voeren de leerlingen opdrachten uit en kan de professional een digitale rondleiding verzorgen. JINC helpt bij de invulling hiervan.

Werk je voor een bedrijf en wil je kinderen die het sociaaleconomisch moeilijk hebben helpen bij hun studiekeuze en beroepsoriëntatie? Of ben je leerkracht en denk je dat Bliksemstages iets zijn voor jouw leerlingen? Lees hieronder dan verder hoe het precies werkt.

Voor professionals

Hoe het werkt
In de eerste plaats: bedrijven die hun deuren willen openen voor een groepje leerlingen, laten we niet aan hun lot over. JINC helpt bij de invulling van het programma, dat standaard 2,5 uur duurt en tijdens schooltijd plaatsvindt. Ook geven we deelnemers een handleiding met tips mee. Op de dag zelf is er altijd een leerkracht of begeleider aanwezig. Groepjes zijn niet te groot, ze tellen gemiddeld acht leerlingen.

De ervaring heeft geleerd dat elk bedrijf een actief en gevarieerd programma kan aanbieden. Bij grote advocatenkantoren werken immers advocaten alsook juridisch assistenten en onthaalmedewerkers om maar iets te noemen. Het doel is bovendien niet alleen om jongeren in contact te brengen met mogelijke beroepen voor later, maar ook om hun algemene kennis van de wereld te vergroten.

Een Bliksemstage op locatie kost een bedrijf 2,5 uur. (In de klas of digitaal gemiddeld 75 minuten.)

Wil jij je ervaring delen?
Lijkt het je leuk om werknemers van de toekomst enthousiast te maken voor jouw bedrijf of sector? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Vul dan het formulier bovenaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Voor scholen

Hoe het werkt
De Bliksemstage vindt plaats op locatie, in de klas of digitaal. Bliksemstages worden uitgevoerd door mensen uit het bedrijfsleven. Leerkrachten spelen echter wel een belangrijke rol.  Als de Bliksemstage bijvoorbeeld op locatie is, moeten de kinderen zich namelijk goed voorbereiden voor ze op pad gaan. Een leerkracht of begeleider van de school  gaat met de leerlingen mee op Bliksemstage. Na afloop evalueren leerkracht en leerlingen samen het bezoek. Dit is belangrijk, want wat ze geleerd hebben blijft dan langer hangen.

JINC neemt leerkrachten hierbij zoveel mogelijk werk uit handen: we zorgen voor lesmateriaal dat gebruikt kan worden bij zowel de voorbereiding als de evaluatie van de Bliksemstage. We nemen bovendien alle organisatorische rompslomp op ons en leggen de contacten met het bedrijfsleven. De actieve inzet van deze professionals geeft Bliksemstages een grote meerwaarde. Mensen uit de praktijk maken indruk op leerlingen en ze weten waar ze het over hebben.

Elke Bliksemstage kost ongeveer vijf uur, inclusief voorbereiding, het bezoek zelf en de evaluatie. De reistijd naar de locatie niet meegerekend.

Laat je leerlingen proeven van de praktijk!
Wil je gebruik maken van de kennis en ervaring van professionals? Lijkt het je zinvol om de leerlingen van jouw school of klas kennis te laten maken met allerlei beroepen en sectoren? Vul dan het formulier bovenaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

1.544

Leerlingen

gingen op Bliksemstage

428

professionele vrijwilligers

vertelden over hun job

26

scholen

deden mee

* Met JINC leveren we op lange termijn graag een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de ongekwalificeerde uitstroom.

Ons werk in beeld

Onze praktische, doelgerichte aanpak werkt, op een aantal manieren. In de eerste plaats vergroot het de kennis van leerlingen over wat de arbeidsmarkt zoal te bieden heeft. Ze krijgen bovendien een reëel beeld van wat diverse beroepen inhouden. Ook vergroot het, in bredere zin, hun horizon. Daardoor groeien ze op persoonlijk vlak. Dat denken we niet alleen, dat wéten we.

 

Wil je als professional of vanuit je school deelnemen aan een Bliksemstage? Vul dan onderstaand formulier in.

Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.